Nej till kärnkraft i Pyhäjoki

När Finlands riksdag år 2002 gav tillstånd att bygga kärnkraftsenheten Olkiluoto 3, var jag i riksdagen och hoppades att riksdagen skulle säga nej. Det var då Finland valde väg, som jag såg det. Än idag är inte enheten färdig utan projektet har stött på ständiga problem, kostnadsökningar och förseningar. Jag tänkte då, som idag, att det är fel att satsa så oerhört mycket på gammal teknologi. Vi bör bygga framtiden i stället med ny teknologi, en teknologi som varken förorenar eller lämnar avfall efter sig till kommande generationer. Vi skall heller inte glömma Fukushima. Inte var det heller någon som hade förutsett att man där skulle drabbas av härdsmälta i tre av kärnkraftverkets sex enheter som en följd av en tsunami.

Jag kan inte förstå att Finland nu igen beslutat om ett nytt kärnkraftverk, nu i Pyhäjoki, inte alldeles för långt från Österbotten. Som leverantör av enheten står det ryska bolaget Rosatom, ett bolag som naturligtvis har mycket nära kontakter till den ryska ledningen. Vi vet att Ryssland inte tvekar i att använda energipolitik som ett redskap om det vill pressa andra stater till eftergifter.

Finland bör ompröva sin energipolitik, men framför allt allvarligt bedöma konsekvenserna av ett stort ryskt ägande inom den finska energisektorn i händelse av en politisk kris.

Nästa regering skall fatta beslut om det slutliga bygglovet för kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Jag röstar nej till mera kärnkraft.

Rurik Ahlberg

Publicerad i bl.a. Vbl 21.1.2015

 

Nej till kärnkraft i Pyhäjoki

Lägg till ny kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.